fascia

zeer fascinerend!!!

De sprongen van een kangoeroe zijn op basis van alleen zijn spierkracht niet te verklaren en feitelijk onmogelijk!!
Zijn poten werken als een soort "katapult" die op spanning worden gezet en dan plotseling worden losgelaten.
Daarvoor heeft hij zijn "fasciale systeem" nodig. We beginnen pas sinds kort te begrijpen hoe dat ook bij de mens werkt!

sinaasappelFasciaal weefsel is een onderdeel van het bindweefselsysteem van ons lichaam. Het vormt een ononderbroken drie-dimensionale matrix die het totale lichaam omvat, tot in de diepste vezels doordringt, en daardoor structurele steun biedt.
Het "verpakt" en penetreert alle organen, spieren, botten en zenuwen en vormt vliezen en compartimenten die het functioneren ervan mogelijk maken.

In het bewegingsapparaat vormt het de "weke delen" zoals banden, pezen, ligamenten en gewrichtskapsels.
Door waterbindende eigenschappen van bepaalde eiwitten in de fascia (GAG's oftewel glycosaminoglycanen) kunnen weefseldelen t.o.v. elkaar bewegen en glijden, waardoor we soepel bijven. Daarom is een goede vochtbalans in het lichaam zo belangrijk. Fascia zijn het best voor te stellen als het wit van een sinaasappel dat zich van onder de schil tot in de kern uitstrekt en de vrucht in minuscule partjes verdeelt.
Het vormt een "web" van top tot teen en van buiten naar binnen. Het bepaalt daardoor ook ons welgevormde uiterlijk.

In een gezond lichaam worden alle collagene fibrillen van het fasciaal systeem ELKE 6 MAANDEN VOLLEDIG VERNIEUWD !!!
In het fasciale weefsel bevinden zich 10 keer!! meer sensorische zenuwen dan in spierweefsel. In feite is het fasciale systeem ons allergrootste en belangrijkste zintuig.
In de sportwereld dringt het besef door dat de meeste blessures zoals bijvoorbeeld in hamstrings, kuit of achillespees niet in de spier, maar in de fascia ontstaan. Dit heeft gevolgen voor trainingsmethoden.